İltihap söktürücü besinler nelerdir?
Hastalıklara sebep olan ve kişinin yaşamını
zorlaştıran vücuttaki iltihapların henüz oluşmadan önce önlenmesi gerekiyor.
Peki vücuttaki iltihabın belirtileri nelerdir? Vücutta iltihap oluştuysa ne
yapmak gerekir?
Vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin azalması ile
birlikte vücut iltihaplara karşı korunmasız bir hale gelir. İltihap oluşması
birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen bir sağlık sorunudur, sık görülen
nedenler arasında enfeksiyon kapmak, zatürre, lupus, romatizma gibi hastalıklar
yer alır.
Vücudun birçok farklı bölgesinde
görülebilen bu sağlık sorunu enfeksiyonlara karşı vücudun oluşturduğu bir
kalkan olarak da adlandırılabilir. İltihap söktürücü bitkiler günümüzde çoğu
uzman tarafından önerilen iltihap kurutucu yöntemler olarak bilinmektedir.
İltihap söktürücü bitkiler nelerdir, gelin birlikte göz atalım.
Fesleğen
İltihapla savaş verme de ilk sırada yer
alan bitkilerden bir tanesi de fesleğendir.
Ceviz
Yapılan araştırmalara göre günde 50 gram
ceviz yiyen bir kişinin vücudunda iltihap olduğunun göstergesi olan CRP
maddesinde azalma meydana geldiği tespit edilmiştir. CRP maddesinin yüksek
çıkması kalp hastalıklarına neden olduğu için düzenli olarak ceviz tüketimi ile
kalp hastalıklarından da korunmak mümkün.
Isırgan otu
Oluşan toksinleri böbrekler aracılığıyla
atılmasına sebep olmaktadır.
Aynı zamanda vücuttaki
iltihabın kimyasalları azaltır ve ağrı kesici özelliği taşımaktadır.
Ispanak
Sofraların vazgeçilmezi olan ıspanak
içinde iltihap kurutan antioksidanlar ve bol miktarda E vitamini bulunur.
Ispanak içinde yer alan diğer bir madde ise alfa-lionelik (ALA) isimli asittir.
Bu asit iltihapların neden
olduğu ağrıları azaltan bir etkiye sahiptir. Ispanaktan yararlanabilmek için
yemeğini yapabilir ya da suyunu tüketebilirsiniz.
Zencefil
İltihap söktürücü bitkilerden birisi de
zencefildir. İçerdiği gingerol isimli iltihap giderici bileşim ile doğal bir
iltihap kurutucu olan zencefili iltihapların engellenmesi ve kurutulması için
kullanabilirsiniz. Zencefil düzenli kullanım ile eklem romatizmaya bağlı
ağrıları azaltmakta, şişlikleri yok etmektedir.
Aktarlardan satın
alabileceğiniz zencefil, kök ve toz şeklinde satılmaktadır. İki türlü kullanım
da iltihap kurutucu özelliği taşıdığından istediğiniz ürünü tercih
edebilirsiniz. Kanı sulandırma yan etkisi olan zencefili doktorunuza danışmadan
almanız ise tavsiye edilmez.
Zerdeçal
Hindistan yemek kültürünün önemli bir
parçası olan zencefil içerdiği curcumin isimli madde ile iltihaplara karşı
etkili doğal bir antioksidandır. Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalara göre
cucurmin isimli maddenin iltihaplanmaya neden olan farklı moleküler yapıları
engellediği kanıtlanmıştır.
Zerdeçal eklem iltihabı, kas
burkulması vb. hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Zerdeçal ile
kullanım yapmak için 1 çay kaşığı zerdeçalı, 1 su bardağı suyun içinde
karıştırılmalı ve düzenli olarak tüketim yapılmalıdır. Diğer bir kullanım
şeklinde ise 1 çay kaşığı zerdeçal ile 1 su bardağı sütü karıştırmak yeterli
olacaktır. Karışımın etkili olabilmesi için haftada birkaç kere tüketim
yapılmalıdır.
Zeytinyağı
Vücudunuzda iltihap var ise en etkili
bitkisel ürünlerden birisi zeytinyağı olacaktır. Tam etki sağlaması için saf
zeytinyağı tercih etmeniz gerekir.
Zeytinyağını yemeklerinizde
ve salatalarınızda kullanabilir ya da harici bir biçimde masaj için kullanmayı
tercih edebilirsiniz. İltihap kurutma özelliği ile dikkat çeken zeytinyağı
şeker ve romatizma gibi hastalıklara karşı da vücudun direncini arttıran bir
ürün olarak karşımıza çıkmaktadır
Sarımsak
Sarımsak içeriğinde yer alan bazı
maddeler sayesinde anti-inflamatuar yani iltihap giderici özelliğe sahip bir
üründür. Kokusundan dolayı tercih etmek istemediğiniz sarımsağı su ile birlikte
hap gibi yutabilir ya da direk almak yerine yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Sarımsak yerine sarımsak yağı
da kullanabilir, sarımsağı iltihap söktürücü bitkilerden birisi olarak
özelliklerinden faydalanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder